Syprosjektet

Noen kvinner i Bukavu er, på samme måte som familien til Jessica, opptatt av å ta vare på barn med store vansker. Flere av Perle Noire barna hjelpes av slike kvinner. De har ikke økonomi selv, og ofte mange barn. Men til tross for det utfører de omsorg for vanskeligstilte barn. Perle Noire startet Syprosjektet blant annet for å hjelpe slike kvinner. Men fort oppdaget vi et viktigere mål. Muligheten for tenåringsmødrene i Bukavu, enkelte har opp til tre barn, er minimale. Barna kan være et resultat av en voldtekt eller morens arbeide som prostituert. Barna er ofte ikke ønsket, mest fordi mødrene ikke har inntekter.

Syprosjektet har som mål å finne tenåringer med stort behov for hjelp, og med stor vilje til å komme seg ut av det de gjør i dag. Prosjektet gir jentene et halvt år med syopplæring av profesjonelle instruktører. Når opplæringen er over beholder jentene symaskinen de har lært å sy på.

De får også et offentlig godkjent dokument som viser at de er opplært av Perle Noire. De er med andre ord i stand til å skaffe seg et levebrød. Deres sosiale status stiger, det er tross alt forskjell på en prostituert og en utdannet sydame med egen produksjon.

Presidenten i Perle Noire i Bukavu har intervjuet mange av sydamene. De forteler om sitt liv før og etter Perle Noire. Ingen av jentene har vært tilbake i tidligere miljø, de kan leve av den produksjonen de gjør. Siden økonomien til sydamene er bedret, er nærheten til barna blitt bedre. Når barna blir store nok til å begynne på skolen regner de med at de selv kan betale skolepenger for dem.

Kostnadene for å gi en tenåring denne opplæringen, startpakker for å komme i gang og en symaskin, er Nkr. 3 000,-. Dette handler også om å hjelpe jentene der de hører hjemme. Perle Noire følger dem opp, ser hvordan de klarer seg, motiverer og gir ideer. Enda viktigere er det at alle Perle Noire sydamene har formet felleskap hvor de hjelper hverandre og støtter hverandre. De er blitt en viktig sosial gruppe.

Som ”eksamensoppgave” syr elevene nye uniformer til Perle Noire elevene. Det er obligatorisk i Kongo at du har en spesiell type uniform for å gå på skole. Dette er blitt en vinn – vinn situasjon. Og at det sosiale nettverket fungerer ser man tydelig da mange av de tidligere syelevene hjelper til.

Det er gjennomført tre slike opplæringer. Perle Noire ønsker å fortsette, og det er økonomien hindrer oss i å starte et nytt prosjekt i 2018. Hvis du føler du har lyst til å være med å støtte dette arbeidet, er du svært hjertelig velkommen.